reede, 30. jaanuar 2009

Kelleks saada

Elas kord väike Siim. Väike Siim mõtles kogu aeg, kes ta tahaks olla, kui ta on suur. Vanemad tahtsid, et Siimust saaks pillimees ja panid ta muusikakooli. Muusikakoolis oli vahva. Ühtmoodi paelusid nii praktilised kitarritunnid kui ka solfedžo. Aga ei saanud Siimust pillimeest. Nüüd vahel ta tinistab sõpradele omal ajal õpitud lugusid. Moosekandiunelm on ärgitanud Siimu kirjutama ise lauluviise, mida ka ette kantakse. Muusika on Siimu hobi, millega ta kenasti hakkama saab.

Kahjuks aga armastus muusika ja pillimängu vastu ei ole Siimu ainus hobi. Siim hakkas suurest peast ka tööl käima. Nüüd veavad jalad Siimu Õhtulehe toimetusse juba iga päev. Töökaaslased ei ole eriti toredad inimesed, eriti paha inimene on toimetaja. Tema arust ei ole see piisav kui vahel viisijupp peas häält teeb ning siis kitarrikeeltelt teistenigi toodud saab. Tema tahab lugusid.

Aga kust neid võtta? Vahel õnnestub veebis surfates leida mõni vana unustatud krimiuudis, millest Õhtuleht ei ole kirjutanud. Sellest saab hea nupu. Et ülemus ja kolleegid ei kahtlustaks, jätab Siim oma lugudes enamasti ütlemata, millal koletu kuritöö toimus. Ka avalikest kohtumaterjalidest saab lugusid teha. Lõika-kleebi, muuda natuke sõnade järjekorda ja lugu valmis. Kogutoodang kolm nuppu päevas paistab ülematele passivat.

Õhtuleht on aga tabloid, seetõttu on vaja eksklusiivseid ja mahlakaid paljastusi, mis aitaks putkas lehe müügi jaoks atraktiivsemaks muuta. No neid ei ole kuskilt kopeerida. Selleks tuleb kirjutada pressiesindajatele ja neilt küsida – kas äkki midagi viimasel ajal pahasti on läinud. Siim, lihtne mees, niimoodi otse küsibki: midagi halvasti on uuemat?

Alati ei saa Siim vastust. Kogenumad pressiesindajad teavad, et Siim on küll uudishimulik, aga kui talle vastamata jätta, ei juhtu midagi. Sest enamasti ei suuda ta vastuste pealt niikuinii lugu kokku kirjutada. Kõik pikemad lood saavad tehtud mõne teise ajakirjanikuga kahasse.

Miks siis Siimul suuremad lood välja ei tule. Siimul on pisike viga – ta ei oska kirjutada. Eesti keele sõnade järjekorra jaoks on nii palju keerulisi reegleid seatud, et ükski lause teiste jaoks harjumuspärases järjekorras välja tulla ei taha. Selle peale Siim mõelnud ei ole, et kui vahel tema küsimustele ei vastata, siis ehk teisel pool meilitoru olev pressiesindaja on ka lihtne inimene, kes sellest sogast, mida Siim kaua küsimuseks haudus, ei oska tema eest muna muneda. Siimu küsimused ei ole lihtsalt arusaadavad. Enamasti puudubki neil mõte.

Aga lood saab ilma vastustetagi tehtud. Ikka need kopi-pasted, kus kantseliit juhtlõiku ilustama jääb, sest muudetud sai ju vaid sõnade järjekorda.

Loo moraal:
1.Kui oled suhtekorraldaja, siis Õhtulehe Siimu küsimusi võid julgelt ignoreerida. See ei ole eetikakoodeksi rikkumine, sest Siim ei ole täisväärtuslik ajakirjanik niikuinii.
2.Kui oled Siimu kolleeg, siis temaga kokku puutudes küsi talt: Miks sind, sitta, peetakse?

4 kommentaari:

Liina ütles ...

onu siimu stiiliniteid:

Keskkonnaministeeriumist paluti uurida mul küsimust teie majast. Et kunagi oli
Ruhnul karu, kes eeldatavasti sealt põgenes ikka lõpuks. Kuramaal võeti üks DNA, et
tuvastada, kas loom on sama, kes Ruhnul. See siis inimeste analüüsida on. Mis
tulemus oli?
Parimat, Siim Randla



tere
Kuidas see nädal on uudiste poolest, loodetavasti on midagi silmtorkavat

Muidu, kas viimasel 2 kuul on ülikooli vara osas ka mingeid näppamisi toimunud?
parimat, Siim

jnejne

kar ütles ...

Tere

ei ole vist olnud aega mu küsimusele vastata.

Ega ei ole viimasel ajal ette tulnud linna vara vargusi ja monumentide, kalmistute sodimist või lõhkumist?

Aga autor(id) võiks rohkem kirjutada. Ma olen siit plogist juba päris palju kasulikku teavet saanud. Kõige tähtsamad asjad prindin välja.

Pruul ütles ...

Uskumatu, nagu oleksin ise selle loo kirjutanud.... arvan, et ca 150 e-maili aadressilt siim.randla@ohtuleht.ee minu postkastis 3 kuu jooksul oleks piisav ajend. Damn right!

Anonüümne ütles ...

Siimu eripära on ka meili pealkirja tühjaks jätmine. Sest nii on hea hiljem postkastist tema küsimusi üles leida - Siim on originaalne.

Täna tekkis ka teooria, et ehk on Siim hoopis ise varas ja näppaja. Kaardistab ilusasti ära, kust midagi näpata annab ja siis poeb ise ka uksest või aknast sisse, et miskit väärtuslikku saada. (tema teine standardküsimus on, kas turvalisust tõhustati).